Жовтий женьшень: ще раз про користь кульбаби

У нас кульбабу найчастіше сприймають як бур’ян. У найкращому разі з неї плетуть із дітьми віночки або використовують для інших розваг. Можливо, ви будете здивовані, але в багатьох країнах кульбабу називають жовтим женьшенем, адже корисних властивостей у неї не менше, ніж у справжнього кореня життя. Кульбабою засівають цілі плантації, а потім використовують її для різних лікарських і косметичних цілей.
Салати, корисне варення, цілюще вино, консервація суцвіть – це далеко не повний список того, що можна зробити з простої кульбаби в домашніх умовах. Ми розповімо, чим так корисна ця рослина для здоров’я і що з неї можна зробити.

КОРИСТЬ КУЛЬБАБИ

• Лікує суглоби та загоює рани.
• Корисна для травлення: нормалізує апетит, поліпшує метаболізм.
• Корисна кульбаба і для нервової системи, вона тонізує і стимулює її. Якщо у вас занепад сил, хронічна втома, нервова перенапруга – кульбаба допоможе вам.
• Виводить отрути й токсини з організму, а також усуває наслідки бездумного застосування лікарських препаратів.
• Кульбаба має жовчогінні, протиглистні та легкі проносні властивості.
• Багата на вітаміни й мінерали. Мідь, залізо, калій, магній, натрій, марганець, вітаміни А, С, а також групи B – усе тут є присутнім у великій кількості.
• Кульбаба вирівнює поверхню шкіри й поліпшує колір обличчя, усуває ластовиння.
Кращий час для збору квіток і листя кульбаби – весна й початок літа. Коріння заготовляють у серпні, вересні або рано навесні – самий кінець квітня, початок травня. Не пропустіть цей час.

ЦІЛЮЩІ ЗАСОБИ З КУЛЬБАБИ

• ЛІКУВАННЯ АНЕМІЇ
Змішайте 3 ст. л. квіток кульбаби і 3 ст. л. трави медунки. Додайте 2 ст. л. кропиви і 1 ст. л. полину. Залийте все 1 літром окропу. Пийте по 50 мл цього настою 6 разів на день.
• ПРИ ЗАКРЕПАХ І ЗДУТТІ ЖИВОТА
1 ч. л. квіток кульбаби залийте склянкою води й кип’ятіть на маленькому вогні 15 хвилин. Залишіть настоюватися півгодини. Пийте по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
• ПРИ ГОРМОНАЛЬНОМУ ДИСБАЛАНСІ
Трилітрову банку наповніть квітками кульбаби, додайте 1 кг цукру, перемішайте. Настоюйте на підвіконні 3 тижні, процідіть. Отриманий еліксир додавайте в чай замість цукру по 1-2 столові ложки.
• ПРИ ШКІРНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ
1 ст. л. здрібненого кореня залийте склянкою гарячої води, прокип’ятіть на повільному вогні 15 хвилин, остудіть і процідіть. Випивайте третину склянки в теплому вигляді за 15 хвилин до їжі 3 рази на день.
• МАСКА ДЛЯ ВОЛОССЯ
Залийте 200 мл окропу 1 ст. л. здрібненого свіжого листя кульбаби. Відвар утирайте в шкіру голови й наносьте по всій довжині волосся. Укутайте голову рушником і ходіть так 30 хвилин. Після цього помийте голову. Така маска добре зміцнює волосся.
• ВАРЕННЯ З КУЛЬБАБИ
Зберіть 500 суцвіть, що не розкрилися. Гарненько їх промийте й залишіть замочуватися в холодній воді на добу. Краще поміняти воду кілька разів – так піде вся гіркота. Через зазначений час воду злийте, додайте 1 л холодної води і кип’ятіть 10 хвилин. Відвар процідіть, квітки добре відіжміть. Додайте в цей відвар 1 кг цукру, сік 2 лимонів. Варіть на повільному вогні близько години. Остудіть і розлийте по банках.
Діє як жарознижуючий засіб. Для поліпшення імунітету можна додавати варення в десерти: промащувати ним коржі, подавати до ягід на десерт або до млинців. За смаком нагадує мед.
Навіть не віриться, що ми щодня проходимо повз цю цілющу рослину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

www.000webhost.com