Вагомі причини відмовитися від солодкого

Звичайно, без солодких ласощів обійтися не можна – в них містяться вуглеводи, життєво необхідні для правильної роботи організму. Наші клітини повністю залежать від регулярного надходження вуглеводів, адже вони забезпечують енергетичний підйом. Крім цього, цукор сприяє виробленню серотоніну – «гормону щастя». Але якщо любов до солодкого перетворюється на пристрасть, можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям.
За останній час ученим вдалося з’ясувати дуже багато нового про шкоду солодких продуктів.
Безпліддя
Недавнє дослідження, проведене фахівцями з Гарвардського університету, показало, що споживання великої кількості солодощів впливає на вироблення тестостерону й естрогену. Цукри підвищують рівень продукування печінкою ліпідів, а ту, у свою чергу, зменшують рівень особливого білка — SHBG. Саме SHBG відповідає за баланс між вмістом у крові тестостерону й естрогену, брак яких згодом може призвести до розвитку безпліддя.

Молочниця
Пані, які не в силах відмовити собі в шматочку тортика або шоколадки, частіше страждають на молочницю (урогенітальний кандидоз). Відомо, що причиною виникнення молочниці є грибки з роду Candida. Вони живуть практично в кожній людині, але хвороба виникає тільки тоді, коли їх стає дуже багато. Найчастіше це відбувається на тлі прийому антибіотиків, але спровокувати підвищену активність грибків може і їжа, багата на вуглеводи, тобто солодощі.

Рак кишківника
Американські вчені також попереджають, що до сумних наслідків пристрасті до солодкого належить і рак. Споживання великої кількості солодких борошняних виробів змушує підшлункову залозу посилено виробляти інсулін, а це може спровокувати утворення злоякісних пухлин у кишківнику. Такий висновок був зроблений лікарями на основі спостереження за кількома тисячами жінок.
Солодощі згубні для мозку
Особливі побоювання викликає у фахівців можливий згубний вплив солодощів на мозок людини. Іспанські вчені стверджують: цукор негативно впливає на мозок. Вони вивчили на мишах рідкісну спадкову хворобу – синдром Лафора. При цьому захворюванні глікоген починає відкладатися в клітинах мозку. В результаті розвиваються епілептичні напади, рухові порушення й недоумство.
Тривалість життя скорочується
Плюсами й мінусами цукру для здоров’я зацікавилися й учені з Німеччини. Вони встановили, що глюкоза здатна значно скоротити життя людини – в середньому на 25% (це еквівалент приблизно 15 рокам). Пізніше висновки німецьких учених були підтверджені американськими дослідниками з Інституту біологічних досліджень Салка в Каліфорнії.
Небезпека для вагітних
Ще одна небезпека, пов’язана зі споживанням солодощів: надлишок вуглеводів у харчуванні вагітних жінок може спровокувати алергічні реакції у дітей і збільшити ризик розвитку в них захворювань нервової системи.
Замінники цукру
Деякі люди в пошуках якнайкращої альтернативи цукру починають споживати його замінники: вони не такі калорійні, а за смаковими якостями мало відрізняються від «оригіналу». До найпоширеніших замінників цукру належать сахарин, сукламат, аспартам, ксиліт і сорбіт.
Проте й ці речовини можуть завдати шкоду здоров’ю, якщо не дотримуватися міри. Наприклад, сахарин (випускається у вигляді пігулок по 40 міліграмів) у великих дозах може сприяти утворенню злоякісних пухлин – його рекомендується споживати не більше 4 пігулок у день. До побічної дії сукламату й аспартаму належить алергія, а ксиліт і сорбіт мають жовчогінну й послаблюючу дії.
До невтішних висновків щодо сорбіту прийшли нещодавно британські фахівці. Вони довели, що замінник цукру – сорбіт (E420) – може спричиняти розлад кишківника, болі в животі й діарею. Особливо у великих кількостях сорбіт використовується при виробництві жувальних гумок, а також входить до складу деяких зубних паст.

Що робити ласунам?

Що ж робити ласунам, які не в змозі відмовитися від своїх улюблених ласощів? Для таких людей найголовніше правило – знати міру! Адже всі ці страшні наслідки виникають тільки в разі зловживання солодкими продуктами.
Але якщо ви все-таки відчуваєте, що не маєте сил устояти проти чергового шматочка тортика або тістечка, спробуйте слідувати цим порадам дієтологів:
– замініть цукор на мед, сухо­фрукти і фрукти – натуральні солодощі,
– обмежте споживання глюкози й перейдіть на «природні» підсолоджувачі: фруктозу або лактулозу (вони у великих кількостях містяться у фруктах),
– прагніть пити чай без цукру, а замість солодких газованих напоїв споживайте мінеральну воду.
Солодкий компроміс
Якщо без солодкого ніяк не обійтися, спробуйте хоча би перейти на найменш шкідливі солодощі, наприклад:
Мед. 100 г цього продукту містить добову норму заліза, марганцю й магнію. Якщо у вас немає алергії на продукти бджільництва, переходьте на мед! Він має антимікробні властивості, корисний при застудах, закрепах, безсонні. Калорійність у 100 г – 320 ккал.
Мармелад. Пектин, що міститься в мармеладі, дуже корисний: він вбирає і виводить з організму токсичні речовини, навіть солі важких металів і радіонукліди. Також пектин сприяє очищенню організму від «поганого холестерину». Калорійність у 100 г – 290 ккал.
Сухофрукти. Дуже багаті на клітковину (особливо фініки й урюк: 1,5 г на 100 г продукту), залізо, магній. Це корисно для судин, серця і шлунково-кишкового тракту. Калорійність у 100 г – 240-270 ккал.
Зефір. Звичайно, далеко не найкорисніший десерт, але все-таки менш шкідливий, ніж тістечка й цукерки. У зефірі багато білка, заліза і фосфору. Калорійність у 100 г – 300 ккал.
Є гарна приказка: попере­джений – означає озброєний! Вона стосується й нашого здоров’я. Знаючи можливі наслідки пристрасті до солодощів, ми можемо захистити себе від них. Пам’ятайте про золоту середину й тоді вам не доведеться шкодувати про черговий з’їдений шматочок шоколаду або цукерочки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *