Як правильно зберігати волоські горіхи: очищені й у шкаралупі

Про користь цих плодів знають, напевно, всі, а ось про те, як зберігати волоські горіхи – лише одиниці. 
Вчені обчислили, що для підтримки гарного імунітету людині достатньо всього 5-7 волоських горіхів на день. Споживати їх потрібно регулярно, прийом раз на тиждень користі організму не принесе. А значить, слід мати вдома пристойний запас цього продукту. І не треба забувати про те, що коли ядра зберігаються неправильно, в них заводяться шкідники та цвіль, а це суттєво скорочує їхній строк придатності. Тому дуже важливо навчитися правильно зберігати ці плоди, а якщо ви купуєте їх не свіжозібраними, обов’язково вибирайте їх найретельнішим чином.
Волоські горіхи можуть продаватися в шкаралупі або в очищеному вигляді. Вибираючи ці плоди в природній «упаковці», обов’язково простежте за тим, щоб шкаралупа не була вологою та маслянистою, адже деякі продавці можуть вимочувати їх із метою збільшення ваги.
При купівлі розколіть горіх і переконайтеся, що ядро має рівний золотавий або коричневий колір без найменших ознак цвілі, гниття або білого нальоту. Неодмінно понюхайте його і спробуйте на смак: якщо він гірчить або має затхлий запах, краще утримайтеся від покупки.
Якщо ж вам лінь чистити горіхи, можна придбати їх у готовому до споживання вигляді. Однак простежте, щоб усі ядра були цілими, оскільки дроблені шматки довго не зберігаються. Крім того, вони повинні мати однаковий колір – у цьому разі можна сподіватися, що всі вони зібрані в один рік і не змішані з більш давнім урожаєм.
ЗБЕРІГАЄМО ГОРІХИ В ШКАРАЛУПІ
Отже, збір закінчений, і ви придбали собі на зиму пару мішків цінних плодів. Як же організувати їхнє зберігання в домашніх умовах?
Для початку вам доведеться сушити їх 1-2 години в духовці за мінімальної температури або на батареї. Завдяки такій обробці загинуть яйця паразитів і піде зайва волога, через яку при подальшому зберіганні на ядрах може з’явитися цвіль.
Волоські горіхи в шкаралупі відмінно зберігаються в скляних банках, дерев’яних ящиках або мішках із тканини, але лише за умови забезпечення їм невисокої вологості й низької температури. Справа в тому, що шкаралупа добре вбирає в себе вологу, і якщо в повітрі буде її надлишок, на плодах може з’явитися цвіль. Якщо ж зберігати їх у шкаралупі при температурі вище 21°С, вони попросту можуть прогіркнути через високий вміст олії. Найкраще ці плоди зберігаються при температурі від -5°С до +10°С. І намагайтеся, щоб у приміщенні не було різких запахів, інакше горіхи почнуть пахнути точно так само. При дотриманні всіх цих умов строк придатності плодів складе як мінімум півроку, а в середньому – рік.
ЗБЕРІГАЄМО ГОРІХИ БЕЗ ШКАРАЛУПИ
А тепер поговоримо про те, як зберігати очищені волоські горіхи. Незалежно від того, будете ви їх чистити самі або купите вже почищеними, при кімнатній температурі строк придатності цих плодів складе не більше 3-4 тижнів. Потім вони стають прогірклими й засихають.
Якщо ж ви збираєтеся балуватися горішками всю зиму й весну, краще сховайте їх у холодильник, попередньо впакувавши в герметичну скляну або керамічну тару (підійде і контейнер із харчового пластику). Можна зберігати ці плоди в льосі або на балконі, але в цьому разі потрібно обов’язково стежити за вологістю: вона не повинна перевищувати 70%. А якщо ні, то на горіхах може поселитися цвіль.
Строк придатності врожаю можна подовжити, якщо зберігати його в морозилці. Розфасуйте чищені горіхи по герметичних пакетах або впакуйте їх у харчову фольгу й покладіть до морозильної камери. Строк зберігання цих плодів у замороженому вигляді – до року.
ЗАГОТОВКИ З ГОРІХІВ
Найоптимальніший спосіб зберегти чищені ядра – залити їх медом. Такі ласощі краще зберігати в скляній банці в холодильнику. Залити медом або цукровим сиропом можна й зелені горіхи – в цьому разі вийде не десерт, а смачні ліки, що справляються з розладом шлунка краще, ніж будь-які пігулки. Перед споживанням їх слід настояти в темному місці впродовж декількох тижнів.
Недозрілі зелені волоські горіхи в натуральному вигляді зберігати не можна, зате з них найсмачніше варення. Чистити зелені горіхи не потрібно, просто помийте плоди, приваріть до м’якості й проколіть кілька разів зубочисткою. Після цього можна заливати горіхи цукровим сиропом (на 1 кг плодів – 1,2 кг цукру) з додаванням гвоздики й кориці та ставити варення на пару днів настоятися в темне місце. Далі його потрібно трохи прокип’ятити, настояти ще 1-2 дні, після чого 20-30 хвилин проварити й закатати в стерилізовані банки.
Скільки ж можна зберігати таке варення із зелених волоських горіхів? Строк придатності подібної заготовки – 2-3 роки, але краще встигати з’їдати його за рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

www.000webhost.com