Пучок у день. Яка зелень подовжує молодість

Зелень – це найкраща приправа і найкраща спеція для всіх страв. Вона не тільки додасть  смакових якостей нашій їжі, але й корисна для здоров’я. Усього один пучок зелені містить значну кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних людині в день.Тому бажано, щоб зелень була завжди на столі, а який вид – це справа смаку. За великим рахунком, хімічний склад у листової зелені  подібний. Є лише деякі відмінності в букеті ефірних олій, спектрі пігментів, що надають різні відтінки кольору листям. Залежно від цього можуть трохи різнитися корисні властивості. По-перше, зелень багата на вітаміни й мінеральні солі, в ній їх набагато більше, ніж в інших овочах і фруктах. Це солі калію, магнію і т.д. Наприклад, солі калію благотворно впливають на діяльність серцевого м’яза, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізують роботу жовчного міхура, сприяють виведенню рідини, мають легкий сечогінний ефект. Це, зокрема, корисно тим, у кого є схильності до набряків, артеріальна гіпертензія.

Мало хто знає, що в петрушці вітаміну С майже в 4 рази більше, ніж у лимоні – 150 мг і 40 мг на 100 грамів відповідно. Каротиноїдів у тій же петрушці більше, ніж у яєчному жовтку. У базиліку, крім вітаміну С, є вітаміни К і Е, каротин.

По-друге, зелень багата на пігменти, що є одночасно ще й антиоксидантами – захисниками нашого організму від несприятливих зовнішніх впливів. Антиоксиданти є й в овочах. Але в зелені їх більше. В основному це каротиноїди й хлорофіл, що надає листам зеленого кольору. А от на першому місці за кількістю антиоксидантів зелень, що має червонуваті, фіолетово-бурі відтінки листів. Наприклад,  фіолетовий базилік. Є фіолетовий листовий салат. Такий колір обумовлений наявністю антиоксидантів-антоціанів. Вони суттєво збільшують корисні властивості базиліка й салату. Багато антиоксидантів у зелені насиченого темно-зеленого кольору.

Крім того, листова зелень багата на ефірні олії. Зокрема, всім відомий кріп. Відомо, що деякі його компоненти навіть входять до складу лікарських засобів, що знижують газоутворення в кишечникові. Тобто, кріп має таку помічну дію. Так що його варто обов’язково захопити, якщо ви збираєтеся на пікнік із шашликами, а також поставити на стіл під час частувань, багатих на різні наїдки. Він може трохи знизити небажані явища, пов’язані з травленням, що можуть виникнути на таких застіллях.

Зрештою, в листовій зелені містяться рослинні ферменти, що теж сприятливо діють на травлення.

Скільки зелені варто з’їдати в день? Ідеально – це невеликий пучок. Відразу його навряд чи можна з’їсти. Але хоча б кілька гілочок, скажімо п’ять, якоїсь листової зелені, в нашій тарілці повинні лежати на кожен прийом їжі. І за день вийде достатня порція.

Краще, звичайно, використовувати свіжу зелень. Причому, додавати до страви не під час готування – у сковорідку або каструлю, а вже в тарілку. У висушеній і консервованій зелені губиться частина вітамінів, зберігаються почасти ефірні олії й мінеральні речовини.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

www.000webhost.com