Press "Enter" to skip to content

Варенуха за стародавнім рецептом

Сушені фрукти – 150 г, горілка (гарної якості) – 1 л (можна замінити житнім самогоном), мед – 250 г, лавровий лист – 1 шт., шматочок хліба житнього, небагато води й борошна,   олія – 1 ч. л. ( для тіста), імбир, гвоздика, кориця – по 1/2 ч. л., духмяний перець – 2-3 горошини.

Варенуха – український алкогольний напій. Готується ця міцна настоянка за незвичайним рецептом із горілки або самогону, спецій, меду, сухофруктів, трав, томиться й запарюється впродовж декількох годин у духовці в горщиках. Смак її чудовий, і аналогів цьому українському напою немає.

Раніше варенуху млоїли всю ніч у глиняних горщиках у печі, розігрітій до температури випічки хліба. Звичайно, таку піч у наші дні важко знайти,  тому доведеться скористатися сучасними побутовими приладами й деякими допоміжними засобами. Цілком згодиться керамічний горщик (краще з вузьким горлечком) і духовка.

Сухофрукти помити й скласти в горщик. Залити фруктово-ягідну суміш горілкою.

Горщик накрити кришкою й поставити томитися на 7-8 годин у тепле місце. За цей час фрукти розбухнуть, а горілка, увібравши їхній аромат, набуде приємного запаху.   

Поки настоюється напій, слід підготувати прісне тісто з борошна, води й олії.

Після закінчення настоювання сухофруктів у горілці  туди ж додати мед і спеції. Розмішати дерев’яною ложкою. Горщик «запечатати» товстим шматком хліба (згодиться бородінський) замість кришки й зверху все ретельно заліпити приготовленим тістом (це робиться, щоб не допустити випару алкоголю через потрапляння повітря в горщик).

Поставити підготовлений у такий спосіб горщик у розігріту до 80-90°С духовку й залишити на 10-12 годин. При температурі понад 90°С кришку може сильно піднімати (додатково можна покласти на кришку невеликий груз, наприклад, тарілку).

Після цього горщик дістати, напій остудити, процідити й перелити в пляшки.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *