Для гречаників: гречка – 120 г, фарш – 800 г, яйце – 1 шт., сухий часник – 1/2 ч. л., сіль і перець – за смаком.
Для соусу: олія – 1 ст. л., вершкове масло – 40 г, цибулина середня – 1 шт., борошно – 1 ст. л., курячий бульйон або вода – 300 мл, сіль – за смаком, середній пучок петрушки, часник – 2 зубки, сметана – 3 ст. л.
Гречку заливаємо окропом. Накриваємо кришкою й залишаємо розпарюватися, на 20-30 хвилин.
Воду з розпареної гречки зливаємо, додаємо до фаршу. Туди ж кладемо яйце, сухий часник і сіль із перцем. Вимішуємо до однорідного стану.
Формуємо тефтельки розміром із середній мандарин і кладемо на лист. Відправляємо в попередньо розігріту до 180°С духовку й запікаємо до готовності, близько 20 хвилин.
Поки печуться тефтельки, готуємо соус. Дрібно січемо цибулю, в сотейнику на середньому вогні розігріваємо олію й вершкове масло. Кладемо цибулю й смажимо, помішуючи, до напівпрозорого стану, 4-5 хвилин. Додаємо борошно й смажимо, помішуючи, 1 хвилину. Вливаємо бульйон або воду при постійному помішуванні. Додаємо дрібно посічений часник і сіль за смаком.
Кладемо в соус готові гречаники й прогріваємо 5 хвилин. Додаємо сметану й зелень, перемішуємо. Доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню й подаємо.
Be First to Comment